Η μείωση του στεγαστικού περνάει μέσα από την υποχρεωτική ασφάλεια κατοικίας

Συνήθως οι περισσότεροι μέσα στην χαρά για την απόκτηση του δικού τους σπιτιού υπογράφουν “χαρτιά” χωρίς να προσέχουν τι τους στοιχίζει το κάθε ένα. Ένα από αυτά, εκείνο της (υποχρεωτικής) ασφάλισης της κατοικίας, “κρύβει” την μείωση του κόστους που περνάει από το χέρι του δανειολήπτη.

Κάτι που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι δανειολήπτες είναι ότι από τον περασμένο Μάιο η Τράπεζα της Ελλάδας με εγκύκλιο της (συγκεκριμένα την Εγκύκλιο 462) μπορούν να ασφαλίσουν την κατοικία σε οποιοδήποτε φορέα που παρέχει ασφαλιστικά προϊόντα και η τράπεζα οφείλει να κάνει δεκτό οποιοδήποτε ασφαλιστήριο συμβόλαιο κατοικίας που περιλαμβάνει τις καλύψεις που απαιτούνται από τη δανειακή σύμβαση.

Τι συμβαίνει συνήθως

Οι τράπεζες προτείνουν και παρέχουν ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο το οποίο κατά κανόνα είναι πολύ πιο ακριβό από την τιμή που θα μπορούσε να έχει ο δανειολήπτης από την ελεύθερη αγορά. Αυτό γίνεται καθώς αρκετές τράπεζες – πέρα από την τιμολογιακή τους πολιτική – εν αγνοία του δανειολήπτη τον επιβαρύνουν με καλύψεις που δεν έχει ανάγκη ή που δεν απαιτούνται από την δανειακή σύμβαση. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι στην υποχρεωτική ασφάλιση κατοικίας οι πλέον βασικές καλύψεις που οι τράπεζες ζητούν είναι αυτές του σεισμού και της πυρκαγιάς. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις τραπεζών που απαιτούν επιπλέον καλύψεις όπως διαρροή, θραύση σωληνώσεων.

Τι μπορεί να κάνει ο δανειολήπτης

Με την δυνατότητα που του δίνει πλέον η εγκύκλιος 462 της Τράπεζας της Ελλάδας ο δανειολήπτης μπορεί – έχοντας ως μίνιμουμ τις απαιτήσεις της δανειακής σύμβασης – να πάρει προσφορές από ασφαλιστικές εταιρείες και online ασφαλιστικές υπηρεσίες και να καταθέσει στην τράπεζα που έχει το δάνειο αποδεικτικό της ασφάλισης κατοικίας.

Comments are closed.