Καίγονται 1 εκατομμύριο ανασφάλιστα οχήματα

Τελευταίο χαρτί πριν καούν τραβούν οι περίπου 1 εκατομμύριο κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων. Τη χαριστική ευκαιρία για την  συμμόρφωσή τους  -πριν ξεκινήσουν τα πρόστιμα –  ανακοίνωσε η  γενική γραμματέας εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου καλώντας όλους τους ανασφάλιστους να αναλάβουν την ευθύνη τους και  να συμμορφωθούν με την νομοθεσία.

Όπως εξήγησε  μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη τύπου που είχε οργανώσει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με θέμα την κυκλοφορία των ανασφάλιστων οχημάτων, πρόθεση της γενική γραμματείας  προτού ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις, οι μαζικοί έλεγχοι και η επιβολή προβλεπόμενων ποινών,  είναι να ενημερωθούν οι ανασφάλιστοι, να ευαισθητοποιηθεί το κοινό, να γίνει μια προσπάθεια οικειοθελούς συμμόρφωσής τους και να δοθεί η ευκαιρία σε όλους αυτούς να σταματήσουν να κυκλοφορούν χωρίς ασφάλιση.

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλ.  Σαρρηγεωργίου και η γενική διευθύντρια κυρία Μαργαρίτα Αντωνάκη χαιρέτισαν την παρουσία της κυρίας Σαββαΐδου και τα όσα εξήγγειλε και επισήμαναν την ζημιά που προκαλεί το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων  το οποίο χαρακτήρισαν ως κοινωνικό ζήτημα καθώς ο ανασφάλιστος που εμπλέκεται σε ατύχημα είναι θύτης και θύμα με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία.

Σημαντικά στοιχεία έδωσε ο πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου κ. Δημ. Ζορμπάς στο πλαίσιο της ιντερνετικής εφαρμογής του Επικουρικού (ΔΕΙΤΕINSURANCE –EEA) όπου μπορεί ο καθένας να «τσεκάρει» το ασφαλιστήριό του. Όπως είπε από τους 234 χιλιάδες που μπήκαν στο σύστημα στον ένα μήνα εφαρμογής του, για να ελέγξουν το ασφαλιστήριό τους το 21% ήταν ανασφάλιστοι.  Επίσης από του 13 χιλιάδες ελέγχους τον μήνα που πραγματοποιεί η τροχαία το 17% είναι ανασφάλιστοι. Αυτό, επισήμανε, ανέδειξε και άλλα ζητήματα παρανομιών στην ασφαλιστική αγορά τα οποία και ελέγχονται αρμοδίως.

ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΟΥΣ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ

Πρέπει να επισημανθεί ότι η δημόσια πρόσκληση εθελοντικής συμμόρφωσης που απηύθυνε η κυρία Σαββαΐδου  αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια ήπιας προσέγγισης σε ένα πρόβλημα που έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια οπότε και υπήρξε νόμος που προέβλεπε και τις διασταυρώσεις στοιχείων μεταξύ κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών καθώς και κυρώσεις για όσους πιάνονται.

Ωστόσο μέχρι σήμερα ο νόμος δεν εφαρμόστηκε , -τώρα δια της κυρίας Σαββαΐδου επισήμως δηλώθηκε πρόθεση- και  γι΄ αυτό και τα ανασφάλιστα συνέχισαν να αποτελούν φαινόμενο διογκούμενο για την ελληνική αγορά. Παρά τις απώλειες εκατομμυρίων ευρώ του δημοσίου από άμεσες και έμμεσες καταβολές των ασφαλιστικών οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα δεν προχώρησαν σε εφαρμογή της διασταύρωσης στοιχείων.

Η  διασταύρωση στοιχείων θα γίνει είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν αιτήματος του Επικουρικού Κεφαλαίου –έτσι ειπώθηκε στην συνέντευξη- και όποιος πιάνεται θα δέχεται ειδοποίηση θα πληρώνει εντός 8 ημερών παράβολο 250 ευρώ ως πρόστιμο σε δημόσιο ταμείο και ακολούθως θα πρέπει να ασφαλιστεί καθώς θα επανελέγχεται. 

Για ευνόητους λόγους δεν προσδιορίστηκε χρονικά το πότε θα ξεκινήσουν οι  διασταυρώσεις  δεν προσδιορίστηκε. Ωστόσο όπως φάνηκε πέραν αυτών που πραγματοποιεί η τροχαία στους δρόμους,  εντός του καλοκαιριού θα γίνει και η πρώτη επίσημη από την Γενική Γραμματεία.

ΠΗΓΗ: www.insurance-eea.gr